15 avgust, 2007

Sač ali peka

Danes je bil ravno pravi dan za piknik. In ker se mi doma valja bosanski sač, smo se hitro zmenili. Priprava sača je seveda zapleten proces. Najprej je treba najti primerno lokacijo. V našem primeru dolenjski griči, v bližini raste kulturna rastlina, ki nas je oskrbela s pijačo.

Sestavine: krompir, paradižnik, paprika, čebula, teletina, začimbe. Veliko dobre volje. Cviček, ker je ob ognju in na soncu presneto vroče.

Potem smo zakurili en večji ogenj, da smo preskrbeli dovolj žerjavice. Ker smo imeli dovolj časa, oglja nismo uporabili.

Med čakanjem na žerjavico pa je bila priprava sestavin za v "tepsijo". Po lupljenju krompirja (vsi prsti so ostali nepoškodovani), rezanju zelenjave in pripravi mesa, je zadeva izgledala takole:

In potem se je peklo. In peklo. Vmes je potrebno kontroliratri temperaturo, da se zadeva enakomerno peče. Na vročem avgustovskem soncu, je podobno delu v plavžu. Ampak k sreči je blizu zidanica in kozarec cvička:)
Po dobri uri in nestrpnem pričakovanju pa je na mizo priromala polna tepsija, ki se je v trenutku spraznila.

Za mizo pa je nekaj deset minut vladal nenavaden molk, ki so ga prekinjali le vzdihi zadovoljstva.

Za pripravo sača je treba imeti dovolj časa. Vsaj tri ure, da je pečeno. Še bolje pa cel dan, saj to ni le kuhanje, ampak je vmes veliko časa tudi za prijeten pomenek, za katerega nam danes večkrat zmanjka časa.

Pa dober tek!

P.S. Nekaj fotk je posnetih z Lensbaby objektivom.

P.P.S. Kako pa kaj kaže z blogerskim piknikom?

7 komentarjev:

Mih@ pravi ...

Jest sm pa dons čevape jedu :D Lepo

P.S.:Lensbaby se takoj opazi

P.P.S.:Gorenjski blogerji imamo to soboto ob 17:00 neko srečanje v Boleru v Naklem. Sobrodošli tudi ne-gorenjci ;)

http://kaspar.blog.siol.net/2007/08/13/blogersko-srecanje/

CrniSC pravi ...

Sač ja. Sem ga že parkrat delal. Najboljše meso: kuhano in pečeno obenem, zelenjava je pa itaq božanska. Ja, ljudje so največkrat tiho, so pa vzdihljaji prisotni, ja.
PS
Tudi hobotnica izpod sača ni slaba.

OLKI pravi ...

Super zadeva tale sač!!! Nisem še poizkusil...hehe

@piknik:

Piknik bo le da je datum definitivno prestavljen v september. Plac je dogovorjen (dolina reke Kokre...), kjer bo veliko časa za klrprt, fotografiranje, odbojko na mivki....

Jaz sem se namreč malce prenaglil z objavo, saj sem upal, da bo Avgust naj naj termin, pa se je žal izkazalo drugače...

David pravi ...

če bo interes, sač lahko sprobamo tudi na pikniku. samo javite!

CrniSC pravi ...

Javljamo!

Anonimni pravi ...

Tole zgleda pa slastno. Se mi kr sline cedijo. Kje se pa da dobit tako napravo?

Anonimni pravi ...

Pozdrav! Može li informacija gdje se može nabaviti takva tepsija. Mail: sstojakoviccelustka@gmail.com