12 avgust, 2007

Švica V

Luzern, Zurich, Liechtenstein

Zadnji del poti je bil bolj urban. Luzern leži ob jezeru Vierwaldstattersee, ki se razteza preko štirih kantonov. Pokrajina tu je precej gričevnata, na jugu pa se počasi vzpenjajo Alpe. Gozdov je na pretek, v času najinega potepanja, pa je bilo tudi deževno.
Luzern je zrasel na križišču trgovskih poti preko Alp in to se vidi na vsakem koraku. Mesto je bogato, z velikimi srednjeveškimi hišami, pa pri tradicionalni hrani se to najlepše vidi. Če je v alpskem delu tradicionalna jed Roesti (nariban krompir z raznimi dodatki - slanina, jajca, kakšna goba), so tu jedi bolj prefinjene, veliko so se posvečali tudi izgledu.
Toda glavna znamenitost so mostovi. Dva sta še posebej znamenita. Oba sta lesena in pokrita. Tam sta že od srednjega veka, nespremenjena. No ja, Kapellbruecke je leta 1993 zaradi nemarno odvžene cigarete zgorel. Pa so ga vestni Švicarji obnovili tako, da se skoraj ne vidi, da je del mostu star šele 14 let.
Zgoraj Spreuerbruecke, spodaj Kapellbruecke.

Mesto je prijetno, sprehod po ulicah ti vsakič razkrije kaj novega, zato sva si ga izbrala za bazo do konca dopusta. Malo je motil le dež, ki ns je močil vsako popoldne. Nad mestom se pne dvatisočak Mt. Pilatus, na katerega je speljana zobata železnica. Nedaleč stran pa je gora Titlis, pod katero je Engelberg, znan skakalni center.

Zadnji cilj letošnjega popotovanje je bil Zurich. Po vseh doživetjih, ki sva jih do tedaj že imela za seboj, je bil kar malo razočaranje. Mesto je precej uradniško, pa saj je bančna prestolnica. Verjetno pa mu delava krivico, ob kakšni drugi priložnosti bo morda drugače.
Seveda pa mesto ni brez svojih znamenitosti. Ena tistih stvari, ki so obvezne za ogled, so vitraži Marca Chagalla v cerkvi Fraumuenster.
Ker je poletje, sveda ne gre brez kopanja. Vsa jezera v Švici so primerna za kopanje, enako pa velja za reko Lunmat, ki teče skozi Zurich in se izliva v jezero. Spodaj je Frauenbad, kopališče v katerega imajo vstop samo ženske in otroci. V sodobnem čsu so to malo prilagodili in zvečer v bar poleg kopališča spustijo 150 moških. Obratna različica pa je više ob reki.Tole ravno ni znamenitost, morda pa še postane. :)
Na jezeru seveda ne manjkajo labodi...
takšni in drugačni. Ima pa spodnji verjetno precej debelo denarnico.

Če je človek v Švici, je skoraj obvezen še ogled Liechtensteina. Državica, ki je carinsko in monetarno vezana na Švico, je dolga 25 km in široka 6 km. Prebivalcev je 34.000, v njej pa zaradi davčnih ugodnosti registriranih kar 75.000 podjetij. Država pa se imenuje po lastnikih, knezih Liechtenstein. Turistov je tu kar veliko, saj na hitro dodaš še eno kljukico ob obiskanih državah.
Tu se je najino potovanje končalo. Kaj naj zapišem za konec? Kakor sva pričakovala kaj naju čaka, tako sva bila tudi dan za dnem presenečena nad kraji, ki sva jih odkrivala. Prepričan sem, da se bova v Švico še vrnila. Dežela je urejena, niti ne predraga, nudi neskončne možnosti aktivnih počitnic. Ljudje so prijazni, vsaj tisti ki delajo v turizmu. Za zaključek naj napišem samo:

Švica, nasvidenje!
Konec.

1 komentar:

world :: within pravi ...

Super serije. V veselje mi je bilo pogledat in prebrat :) Lp+